top of page
Starlight Cresties - Main Logo - Transpa

Correlophus Ciliatus - Crested Gecko

 Kjært barn har mange navn sies det, det har også kranset gekko.

Det vitenskapelige navnet er Correlophus Ciliatus, men mest kjent er de under navnet crested gecko. De kalles også eyelash gecko, giant gecko og rhacodactylus ciliatus. 

De ble første gang beskrevet i 1866 av en fransk zoolog, Alphone Guichenot. Da fikk de navnet Rhadodactylus Ciliatus. Dette ble senere endret til Correlophus Ciliatus da forskning viste at de ikke tilhører Rhadodactylus-arten.

Alle arter av Correlophus og Rhacodactylus stammer fra øya New Caledonien, øst for Australia.

De ble senere antatt å være en utdødd rase fordi ingen så dem på årevis.

- Så ble noen få eksempler oppdaget og fanget etter en tropisk storm i 1994.

 

Robert's ekspedisjon tok med seg en liten gruppe hjem for forskning. Noen ble beholdt i Europa mens andre ble med til USA. Arten er idag fredet.

 

Man antar at de kransede gekkoene som lever i fangenskap idag opprinnelig stammer fra den gruppen dyr som ble tatt med fra New Caledonien i 1994.

 

Det sies at kranset gekko lever ca 15 år, men jeg vet at iallefall 2 av de som ble tatt bort fra New Caledonien fortsatt lever i beste velgående nå i 2020 og blir brukt i avl! Veldig imponerende!

Den nøyaktige alderen er ukjent siden de er viltfanget, men de har altså levd i 25 år i fangenskap!! Man må altså regne med at disse dyrene vil leve i over 20 år i fangenskap.

​​

Kranset gekko er øgler som kommer fra regnskogområder. De lever i trær og busker. Der spiser de frukt og insekter.

Det er derfor utviklet noe vi kaller Complete Gecko Diet (CGD) som er laget av flere ulike frukter samt andre viktige næringsmidler, vitaminer og mineraler, noen av dem har også blitt tilsatt insekter. Disse finnes i flere ulike merker. Dersom man holder sin gekko i ett terrarium som ikke har UV-lys så må man passe på å velge ett merke som også tilfører D-vitamin.

 

CGD som inneholder både insekter, D-vitamin, magnesium, kalsium og andre viktige vitaminer er å regne som fullverdig kost. Med denne kosten kan gekkoen leve lenge. Jeg anbefaler uansett å variere litt i smaker og merker for å være sikker på at de får i seg alle næringsstoffene de trenger og for at de ikke skal bli matlei.

Jeg supplerer også med levende insekter, dustet med kalsium og D3 til mine unge gekkoer og de voksne som vil ha. De fleste voksne gekkoer foretrekker CGD fremfor insekter. 

I naturen drikker de vann fra blader og slikt, på grunn av dette er det blitt skrevet i endel artikler at de ikke trenger vannskål i fangenskap. Men alle oppdrettere jeg har snakket med forteller at gekkoene deres foretrekker å drikke rent vann fra skålen. Det gjør også mine gekkoer.

Alle dyr i fangenskap bør ha fri tilgang på rent og friskt vann. Bruk derfor vannskål i terrariet.

Terrariet innreder man med tanke på hvordan det ser ut i skogene i New Caledonien. Vi bruker greiner, akvarierøtter, korkrør osv for å prøve å etterligne skogen. Man kan velge mellom å ha ett helt kunstig miljø hvor man bruker papir i bunnen istedet for substrat og dekorerer med falske planter og lianer på veggene og ellers i terrariet. På de minste gekkoene bruker jeg alltid papir og falske planter. Det er nemlig kjent at flere unger har dødd etter å ha fått i seg substrat når de begynte å utforske verden.

 

Når de passerer 10-15 gram lar jeg dem flytte til større terrarium som er biologisk oppsatt, med ekte plante.

Jeg bruker lecakuler i bunnen for å drenere ut overskuddsvann. Over lecakulene bruker jeg en mix av kokoshummus, kull og jord og litt sand som substrat. Jeg har spretthaler og munkelus som bor i jorda og som tar seg av avføringen fra gekkoen. Jeg bruker ekte planter som er trygge for reptiler.

Jorda dekker jeg med løv og mose, da skogbunnen i New Caledonien stort sett er dekket av mose.

 

Siden jeg har disse insektene i jorda så slipper jeg å tenke så mye på rengjøring. Glasset må av og til vaskes, men resten tar ryddedyrene seg av.

Bioterra for ungdyr

Bioterra for ungdyr

Spill video

Kranset gekko er en regnskogart som ønsker en viss luftfuktighet.I naturen legger dugget seg om kvelden/natta og tørker opp i løpet av dagen. For å følge denne syklusen så dusjer jeg terrariene på kvelden slik at de får minst 80% luftfuktighet og så lar jeg dem tørke opp i løpet av dagen. Innen kvelden kommer skal de helst ha tørket ned til 40% luftfuktighet. Det er viktig at terrariet får lov å tørke hver dag, kostant høy luftfuktighet kan føre til sykdom.

Man bør ha ett hygrometer i terrariet slik at man kan følge med på både temperatur og luftfuktighet. Kranset gekko trives best i romtemperatur, altså fra 20°C-23°C. Luftfuktigheten skal være fra 50%-80%. 

bottom of page